top of page

Suorahaku onnistuneen asiantuntijarekryn salaisuutena



Minjonin juristirekrytoinneissa yli 95 prosentissa tehdään suorakontaktointia parhaiden osaajien löytämiseksi. Miksi näin?


Pelkät avoimet haut saattavat vetää asiantuntijarekryissä tahmeasti ja erityisesti haastavimpiin asiantuntijarekryihin ei aina avoimen haun kautta löydy juuri sopivaa osaajaprofiilia. Lisäksi haluttuja kovan luokan osaajia voi olla haastava liikuttaa, ellei uusi uramahdollisuus kävele eteen hopeatarjottimella


Aika siis vetää etsivän hattu päähän, napata suurennuslasi käteen ja ryhtyä kaivelemaan sopivaa kandia!🕵️


Milloin suorahakua kannattaa tehdä?


Suorahaku on tehokas keino oikean osaajan löytämiseksi esimerkiksi silloin, kun:

  • avoin haku ei syystä tai toisesta vedä

  • avoimen haun kautta ei ole löydetty halutun profiilin osaajia

  • rekrytointia ei haluta tehdä julkisesti (esimerkiksi aiemman epäonnistuneen julkisen rekryn tai täysin uuden tiimin perustamisen yhteydessä)

  • halutaan varmistaa monimuotoisuuden toteutuminen rekryssä

  • etsitään hyvin spesifin osaamisprofiilin ammattilaista

  • tavoittaa passiivisia hakijoita


Mitä hyötyä suorahausta on?


Laadukas suorahaku voi tuoda rekrytoivalle organisaatiolle useita hyötyjä. Ilmeisimmän, eli sopivan osaajan löytymisen lisäksi näitä ovat mm.:

  • positiivisen työnantajamielikuvan luominen

  • organisaation vetovoimaisuuden kartoittaminen

  • palautteen saaminen relevanteilta osaajilta

  • talenttiverkoston ja suhteiden rakentaminen tulevaisuutta ajatellen


Näin onnistut asiantuntijan suorahaussa


1. Tee huolellinen pohjatyö


Ennen suorahakuun ryhtymistä on tärkeää tehdä huolellinen pohjatyö. Kirkasta itsellesi vastaukset erityisesti näihin kysymyksiin:

  • Millaisen profiilin osaajaa olet tarkalleen etsimässä?

  • Millaiseen työtehtävään, -arkeen ja -kulttuuriin henkilö on tulossa?

  • Mikä on tehtävän palkkataso ja muut edut?

  • Mitkä ovat organisaatiosi vetovoimatekijät?

Kokemuksemme mukaan asiantuntijat arvostavat rekrytoijan vahvaa ymmärrystä alasta, jotta tarjolla olevasta tehtävästä voidaan keskustella pintaa syvemmällä tasolla. Valmistaudu siis huolellisesti keskustelunavaukseen tekemällä pohjatyö hyvin ja perehtymällä haettavaan profiiliin pintaa syvemmältä.


2. Kartoita kiinnostavat osaajat


Kirkastettuasi osaajaprofiilin, tehtävänkuvan ja organisaatiosi vetovoimatekijät on aika pohtia, mistä halutun osaamisprofiilin ammattilaisia voisi löytyä.


Relevantteja osaajia voit löytää esimerkiksi kilpailijoilta, toimistoista tai in-house -tehtävistä ja julkiselta tai yksityiseltä sektorilta. Kanavista LinkedIn on erinomainen useiden asiantuntijaryhmien löytämiseen ja tavoittamiseen.


💡 Vinkki: Jos hyödynnät LinkedIn Recruiter -työkalua voit kohdentaa haun tiettyyn ammattiryhmään, sijaintiin tai koulutustaustaan perustuen. Hakua voi tarkentaa suodattimilla; voit hakea esimerkiksi kokemuksen, kielitaidon tai tiettyjen taitojen perusteella.


Kun löydät mielestäsi sopivan tekijän, käy kandidaatin profiili huolellisesti läpi ja tarkista koulutustausta, työkokemus sekä taidot. Pohdi ennen yhteydenottoa olisiko tässä sopiva match. Jos profiili ei kerro tarpeeksi, älä lähde tekemään yhteydenottoa side silmillä, vaan selvitä voisiko taustasta saada vielä enemmän irti tai esitä muutama lisäkysymys yhteydenoton yhteydessä. Täysin väärin kohdistetut yhteydenotot eivät luo ammattimaista kuvaa, joten vältä hakuammuntaa ja pyri täsmäosumiin. 🎯


3. Valmistele kiinnostuksen herättävä yhteydenotto


Suorahaukua tehdessä ensimmäinen yhteydenotto on kriittinen. Muista, että lähestyt osaajaa asetelmassa, missä hän ei ole hakenut tehtävää eikä välttämättä ole edes harkinnut työpaikan vaihtoa. On siis tärkeää lähestyä osaajaa tavalla, joka herättäen kiinnostuksen ja antaa hänelle tarpeeksi tietoa tehdäkseen päätöksen, haluaako jatkaa keskustelua.

💡 Minjonin vinkit ensimmäiseen yhteydenottoon:

  • Kun lähestyt potentiaalista kandia, kerro miksi juuri hän voisi olla sopiva henkilö tehtävään ja anna heti kättelyssä roolista mahdollisimman kattava kuva.

  • Hyödynnä liitteitä, joissa esittelet konkreettisesti niin tehtävänkuvan, työn edellytykset, tiimin kuin vetovoimatekijät.

  • Avaa heti avoimesti palkkatasoa (ja jätä samalla vahva positiivinen muistijälki!).

Uraa koskevat päätökset ovat isoja päätöksiä ja hyvin tehdyn yhteydenoton pohjalta osaajan on helpompi pohtia, haluaako tarttua mahdollisuuteen.


4. Avaa keskustelu ja sitouta


Saatuasi kiinnostavalta kandilta vihreää valoa yhteydenottoosi, sovi mahdollisimman pian ensitapaaminen tai -puhelu. Asetelmassa, jossa kandi ei ole itse hakenut tehtävää, momentumin hiipuminen saattaa latistaa osaajan kiinnostuksen mahdollisuutta kohtaan.


Ensikeskustelussa panosta erityisesti näihin:

  • Sanoita organisaatiosi vetovoimatekijät kandin näkökulmasta. Näitä voivat olla esimerkiksi

  • Keskustele avoimesti ja rehellisesti tehtävästä, työarjesta ja organisaatiokulttuurista.

  • Pyri selvittämään, millaisesta työarjesta osaaja nauttii, mitä hänen nykyisestä työarjestaan mahdollisesti puuttuu ja mitä uusi positio voisi sen osalta tarjota.

Minjonin rekrytoijat käyvät päivittäin keskusteluita eri alojen osaajien kanssa ja ovat hyvin perillä osaajille ajankohtaisista aiheista työelämässä. Lue lisää, mistä teemoista osaajat haluavat keskustella rekryissä juuri nyt.


Kaipaatko apua rekrytointiin?


Minjon on erikoistunut asiantuntijarekrytointeihin juridisiin, myynnin, markkinoinnin ja hr:n tehtäviin. Kartoitamme rekryprosessin aikana osaamisen lisäksi kokonaisvaltaisesti hakijan motivaatiotekijät luodaksemme parhaita mahdollisia työelämän matcheja.


Jos kaipaat apua rekryyn, ota meihin yhteyttä!




Comments


bottom of page